Genlab (Sars-Cov-2) Antikor Testleri...

Sars-Cov-2 Antikor Testleri Hakkında Merak Edilenler

Sars-Cov-2 taramasında farklı analiz yöntemlerine başvurulmaktadır. Tanı ve tedavi altındaki hastaların takibinde farklı laboratuvar analiz yöntemlerine başvurulur. Amaç belirlenmesi büyük önem arz etmektedir.

Sars-Cov-2 Tarama Testleri

a. Chemiluminescence (Gold standart, çalışma süresi kısadır, çapraz reaksiyon yok denecek kadar azdır)

b. ELISA (IgM antikor çapraz reaksiyon verebilir, çalışma süresi daha uzundur)

c. Card testler (rapid testler) %50-65 arasında hassasiyete sahip olup yanıltıcı sonuç verebilirler.

Tarama Testleri Sars-Cov-2 Antikor Testleri

Bağışıklık sistemi karşılaştığı enfeksiyonlara karşı savunma sitemini aktive ederek IgG, IgM ve IgA olmak üzere antikor adı verilen özel bağışıklık proteinlerini üretir. Antikor seviyelerini ölçülmesiyle vücudumuzun çeşitli enfeksiyonlara verdiği yanıt araştırılmaktadır. Antikor testleri kişiden alınan kan örneğinden elde edilen serumda ölçülmektedir.

IgG Pozitif: Virüs ile daha önce karşılaşıldığını gösterir. Eğer IgG tek başına pozitif ise enfeksiyonun aktif dönemi sona ermiş ve bağışıklık sisteminde yanıt oluşmuş demektir. Uzun süre pozitif kalır. Eğer IgM ile birlikte pozitifse, aktif enfeksiyon döneminin sonuna gelindiğini gösterir. 3-4 hafta sonra testi tekrar etmekte fayda vardır.

IgM Pozitif:Virüsle karşılaşıldığını ve aktif enfeksiyon sürecinin devam ettiğini gösterir.

Eğer kişilerde total antikor yetmezliğinin olduğu immünyetmezlik sendromları gibi hastalıklar yoksa tarama maçıyla antikor testlerinin kullanılması hem hızlı hem ucuz hem de güvenilirdir.

Whatsapp İletişim